Growth Hacking Çalışmaları Nelerdir ?

Son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız Growth Hacking ve Growth Hacker terimi, ilk olarak 2010 yılında ortaya çıktı. Growthhackers.com CEO’su Sean Ellis, bir büyüme korsanının sahip olduğu becerilerin geleneksel pazarlamacıdan daha farklı olduğunu fark etti.

Beceriler arasında benzerlikler olsa da Ellis’e göre growth hacker (büyüme hackerı) mikro düzeyde, geleneksel pazarlamacı ise daha geniş kapsamlı çalışma yapan kişiydi. Bu da bir çok küçük işletme için growth hacking teriminin önemini ortaya koydu. Çünkü küçük işletmeler daha etkili ve çabuk büyüyebilmek için mikro seviyede bir büyümeye odaklanmalılardı.

Growth Hacking yani büyüme hacklemesi veya büyüme pazarlaması, geleneksel pazarlamaya çok benzese de geleneksel pazarlama uygulamalarından farklıdır. Büyümeyi takip etmek ve işletmenin hangi kanallarda ne şekilde daha verimli büyüyebileceğini keşfetmeye yarayan dijitalleştirilmiş bir versiyonudur. Bu sebeple sunduğu çok sayıda analitik veri nedeniyle dijital pazarlama uygulamalarıyla daha fazla benzerlik göstermektedir. Growth Hacking, geleneksel pazarlamaya kıyasla yeni pazarlar için daha uygundur. Yeni işletmelerde, büyümek için daha fazla alana sahip olunduğundan kobi ve çevrimiçi yeni mağazalar için oldukça uygundur.

Küçük İşletmelere Nasıl Fayda Sağlar?

Büyüme Pazarlaması, ne kadar popüler olmuş olsa da çoğu küçük işletme bütçelerinin sınırlı olmasından dolayı bundan kaçınırlar. Ancak growth hackingi kobiler için avantajlı yapan yanı da tam olarak burasıdır.

İşinde uzman bir growth hacker (büyüme korsanı) sınırlı kaynaklar ile istenen sonucu en iyi şekilde elde etmek için yaratıcılığını ve becerisini kullanan kişidir. Bu sayede yeni kurulan bir işletme için en doğru kaynakları tespit eder ve düşük bütçeler ile de maksimum büyümeyi sağlayabilir.

Aynı zamanda growth hacker riskleri en aza indirecek şekilde yeni seçenek ve kaynaklar denemek konusunda yetenekli ve güçlü hislere sahiptir. Bu nedenle yeni kurulmuş bir işletmenin karı ne kadar düşük olursa olsun, büyüme pazarlamasına girmek ve bir büyüme korsanı ile çalışmaktan çekinmemelidir.

YouTube, Growth Hacking İle Büyüme Sağladı

Youtube şu an dünyada herkes tarafından bilinen en popüler video paylaşım sitesi. Bu noktaya gelmesinin en önemli sebebi bir growth hacker (büyüme hacker) ile çalışması. Growth Hacker onları “video yerleştirme” yolu ile zirveye taşımayı başardı.

YouTube’da bir videonun altında “paylaş” butonuna tıklandığında, paylaşım için üç seçenek çıkar. Bunlardan biri embed yani göm seçeneğidir. Göm, bir snipped kodu verir ve bu kod herhangi bir web sitesine gönderilebilir. Bu sayede YouTube videoları, çok kolay bir şekilde internetin her noktasına rahatça dağıtılabilmektedir. Marka bilinirliğini artırmalarında en etkili faktör de bu olmuştur.

Youtube marka bilinirliğini artırmasının sonucunda, 2009 yılında Google, Youtube’u satın almıştır ve Youtube en büyük paylaşım sitesi olma unvanını korumaya devam etmektedir.

Growth Hackinge Başlamak

İhtiyaç Duyulan Bir Ürün ve Hizmet Bulmak

İşin başında düşünülmesi gereken ilk şeydir. Uygun bir ihtiyaca yönelik olan bir ürün veya hizmet olması gerekir. Bazı durumlarda, risk alarak ve bir ihtiyaca yönelik olmayan bir ürün geliştirmek isteyebilirsiniz, ancak hedef kitleyi bu faktörle ilgili olarak da yönlendirebilirsiniz.

Yemeksepeti bir uygulama üzerinden yemek servisi sunma hizmeti sağladı. Sadece yemek servis hizmeti sunmakla kalmayıp, geniş bir seçim yelpazesi ve indirim fırsatları ile de başarılı oldu ve fark yarattı.

Niş Bulmak

Gerçek büyümeyi deneyimlemek için, işletmenizin hedef kitlesini genişletmeden önce doğrudan ürün ve hizmetlerden faydalanmayı hedefleyen kitleye hitap etmeniz gerekir. Growt Hacking hedef kitleye odaklanmaya izin vererek bu sorunu çözüyor. İşletmelerin, ürün ve hizmetleri birçok farklı hedef kitleye uygun görmesi sorunu da bu sayede ortadan kalkıyor.

McDonalds ürünlerini sadece yerel değil ulusal düzeyde geliştirdi ve bu şekilde sunmaya başladı. Bu sayede, başarılı olması ve taleplerinde artış olmasından dolayı küresel düzeyde franchise yaratma imkânı da sundu.

Ürün veya Hizmeti Çekici Hale Getirmek

Viral içerik oluşturmaktan çekinmeyin. Büyümenin en etkili yollarından bir tanesi sosyal medyanın gücünden faydalanmaktır. Viral içerik oluşturmak, işletmenin bilinirliğini artırmanın çok büyük bir yoludur. Ayrıca büyümesine de yardımcı olur. Bu sayede herkesi hedeflerken, ürününüzün ne kadar iyi olduğunu da gösterebilirsiniz. Hedef kitleniz için kişileştirilmiş ürün ve hizmetlerden kaçınmayın.

2014 yılında Coca-Cola şirketi, share a coke (kolanı paylaş) kampanyası başlattı. Kola kutuları üzerine yazılan kişi isimleri sayesinde, herkesin kendi ismini bularak sosyal medyada #shareacoke hashtagi ile paylaşım yapmasını istedi. Bu sayede Coca-Cola şirketi, hedef kitlesini memnun ederek ürünü onlar için çekici hale getirdi. Aynı zamanda da sosyal medyada büyük bir ses getirdi.

Sürekli İyileştirme

Growth Hackingin en önemli tercih edilme sebebi, ürün ve hizmetlerinizin geliştirme zamanının geldiğinin anlaşılabilmesidir. Sektörde hali hazırda devler arasında olduğunu düşünen ve bu sebeple dijitale girmeyi reddeden, gerekli görmeyen ve büyüme pazarlamasına katılmayan firmalar geriden gelen ve dijital pazarlama yöntemleri ile onların önüne geçecek olan firmalar ile yarışamaz hale gelirler. Bu sebeple ürün ve hizmetlerde sürekli iyileşmeye gitmek büyüme hacklemesinin en temel faktörüdür.

Amazon, şu an e-ticaret sektörünün devlerinden olsa da ilk başlarda birçok rakibi olan küçük bir mağazaydı. Fakat sürekli kendini geliştirerek sunduğu hizmetler sayesinde rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. Dağıtım hizmetleri, düşük fiyat seçenekleri, artan ürün yelpazesi ve en son teslimatı kolay hale getirmek için depolar kurması, Amazon şirketini küresel anlamda daha da zirveye çıkardı.

Growth Hacking çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve birlikte çözümler üreterek markanızı güçlendirmek için bana her zaman ulaşabilirsiniz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
Blog Bültenine
Abone Ol

Haftalık paylaştığımız, güncel sektörel yazılarımızdan ilk senin haberin olsun.